Monday, 4 September 2017

Resepi lemang periuk kera

Hari Raya Aidiladha tahun ni, kak tinie masak lemang periuk kera. Periuk keranya kak Tinie beli dengan kawan sekolah. Harga 35sen sebiji. Kak Tinie beli 100 biji. Memang puas hati sampai tak habis makan. Kalau beli yang dah siap, RM10 dapat 7-8 biji periuk kera. Kak Tinie makan dengan rendang daging dan ayam masak merah. Memang sedap.

Jom tengok resipinya.

Bahan-bahan.
2kg beras pulut (direndam semalaman)
100 biji periuk kera
2 biji santan kelapa
Sedikit garam.

Cara-cara.
1. Cuci periuk kera dengan bersih. Buang mulut periuk kera dan keringkan.
2. Masak air didalam pengukus.
3. Masukkan pulut yang sudah dicuci bersih ke dalam periuk kera. Pastikan pulut tidak diisi sehingga penuh. Kak Tinie cadangkan 3/4 tinggi periuk kera sahaja.
4. Susun periuk kera ke dalam pengukus. Pastikan periuk kera disusun dengan rapat. Agar tidak jatuh apabila masak nanti.
5. Masukkan sedikit garam ke dalam santan. Tuang santan ke dalam periuk kera menggunakaan jar air sehingga tertutup pulut tadi. Jangan terlalu banyak. Takut lembik sangat pulutnya nanti.
6. Kukus sehingga pulut masak. Dalam anggaran 20 minit.
7. Sedia untuk di makan.

Bagi kak Tinie,masak lemang periuk kera agak mudah cuma nak membersihkan periuk kera agak remeh sedikit. Kena cermat sebab risau periuk koyak kalau ganas sangat. Sebelum tu, layan gambar periuk kera kak Tinie pulak. Ha..ha... Selamat mencuba kwan-kawan.


Periuk kera yang belum dicuci


Mulut periuk kera yang perlu di potong


Masukkan pulut ke dalam periuk kera



Letak santan kelapa sampai tertutup pulut tadi


Ini lah rupa lemang periuk kera yang dah siap masak.




Yang suka makan lemang periuk kera,
Kak Tinie
04.09.2017

No comments:

Post a Comment

Buat Buku Pink & pertama kali check up dekat Klinik Kerajaan

Pejam celik, pejam celik. Dah 5 bulan kak Tinie mengandung. Lagi 4 bulan lahirlah baby. Adik buat kakak Isha dengan Hana. InsyAllah. Kakak I...